Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

27ο Αντάμωμα Βλάχων στο Μέτσοβο, 1-2-3 Ιουνίου 2011

Για μια ακόμη φορά οι Βλάχοι ήταν πιστοί στο ετήσιο΄αντάμωμά τους.Φέτος πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο Μέστο, που φαίνεται πως έχει όλες τις προϋποθέσεις για επιτυχή διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.Ξενοδειακά συγκροτήματα, εύκολη πρόσβαση από την κεντρική, δυτική και βόρεια Ελλάδα, καλοί χώροι για να φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις. Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση 84 σύλλογοι Βλάχων που χόρεψαν το Σάββατο στην κεντρική πλατεία για σχεδόν 4 ώρες.Στον τρανό χορό της Κυριακής ήταν λίγοι οι σύλλογοι, σημάδι των καιρών αλλά και του σφιχτού προϋπολογισμού που δεν επιτρέπει διανυνκτέρευση.
   Τα ανταμώματα είναι ένας ενδιαφέρων θεσμός, πρόσφορος για πολυπίπεδη προσέγγιση. ΄Μπορεί να μιλήσουν για το πώς βλέπουν οι Βλάχοι τους εαυτούς τους, αλλά και τη σχέση τους με την πολιτεία και τα όργανά της.
    Πέρα απ' αυτά, ο προσεκτικός θεατής μπορούσε να επισημάνει και τη διαμόρφωση ενός νέου μουσικού μορφώματος που οφείλεται στα πενιχρά οικονομικά μέσα. Ένα σχεδόν μουσικό συγκρότημα αναλαμβάνει να βγάλει πέρα όλες τις υποχρεώσεις παίζοντας και τραγουδώντας τα πάντα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνεται η ιδιαιτερότητα του τοπικού ρυθμού και της μουσικής έκφρασης , μια και οι μουσικοί είναι απίθανο να γνωρίζουν όλες τοις απχρώσεις. Ο μουσικός πολιτισμός των Βλάχων είναι τεράστιος. Διαθέτει ποικιλομορφία. Αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει να χαθούν και καλό είναι να προβληματίσει τους υπευθύνους.
  Ένα άλλο σημείο που σχετίζεται με το αντάμωμα είναι το μέλλον του. Θα επιβιώσει; Και πώς; Μήπως χρειάζεται να γίνουν αλλαγές; Άκουσα τα ερωτήματα αυτά από πολλούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου