Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Παρουσίαση βιβλίου «Η εικόνα της Ελλάδας στα ΜΜΕ»


vivlio2.png

Κλικάρετε για να δείτε όλο το εξώφυλλο του βιβλίου
Στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η εικόνα της Ελλάδας στα ΜΜΕ. Πολιτισμική περηφάνια και προκατάληψη» μας προσκαλούν σήμερα (Τετάρτη 31 Μαΐου), στις 20.00, οι εκδόσεις Ι. Σιδέρης και το Ίδρυμα Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Αθήνα).
Το συλλογικό έργο σε επιμέλεια της Πέπης Ρηγοπούλου κυκλοφορεί με την συμπλήρωση επτά χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια.
Το βιβλίο παρουσιάζουν ο δημοσιογράφος Κώστας Εφήμερος, η ψυχοθεραπεύτρια Τέσση Λαζαράτου, η δημοσιογράφος/στιχουργός Φωτεινή Λαμπρίδη, ο γευσιγνώστης-συγγραφέας Ηλίας Μαμαλάκης και ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Γιώργος Σταματόπουλος.
Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Τζέννη Σκαρλάτου. Η Έφη Λατσούδη, βραβευμένη για το έργο της στην Λέσβο, καταθέτει  την μαρτυρία της για το προσφυγικό.   
Ο Νάνος Βαλαωρίτης προλογίζει το βιβλίο όπου εκτός από την εκτενή εισαγωγή της επιμελήτριας, δημοσιεύονται τα κείμενα της ερευνητικής ομάδας: Αρχοντούλας Βαρβάκη, Μαίρης Μελανίτη, Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, ενώ ο Παναγιώτης Σωτήρης συγκεντρώνει και αναλύει απόψεις Ελλήνων δημοσιογράφων που ασχολούνται με τα ξένα Μέσα.  
Καρπός πανεπιστημιακής έρευνας  του Εργαστηρίου Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών με την χορηγία του τέως πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλου, υπό την διεύθυνση της ομότιμης καθηγήτριας Πέπης Ρηγοπούλου και την συμβολή της καθηγήτριας Μυρτώς Ρήγου, το βιβλίο αυτό επιχειρεί να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα:
Ποια εικόνα της Ελλάδας κατασκεύασαν και πρόβαλαν γερμανικά κυρίως ΜΜΕ και όχι μόνο; Πώς τα ελληνικά Μέσα υποδέχθηκαν, ενσωμάτωσαν ή απέρριψαν την εικόνα αυτή; Και, ακόμη, ποια είναι η σχέση της εικόνας  αυτής με τον πολιτικό και τον οικονομικό παράγοντα, τις ρητορικές και τις πράξεις  των κυβερνήσεων και των κοινωνιών της Ευρώπης;
Η επίμονη τάση να τσακιστεί η περηφάνια ενός λαού που έπρεπε να υποκύψει στους ισχυρούς εταίρους, η προκατάληψη που έκανε αρκετά- αν και όχι όλα- τα ξένα Μέσα να επιτίθενται κατά της χώρας διαμορφώνοντας πολιτισμικά στερεότυπα – όπως η περίφημη  Αφροδίτη στο εξώφυλλο του Focus-  και παραποιώντας ιστορικά δεδομένα είναι βασικά σημεία όπου επικεντρώνεται η έρευνα αυτή.
Τα ξένα Μέσα που ερευνήθηκαν  – αρχικά για την περίοδο 2010- 2013 και στην ολοκληρωμένη μορφή του βιβλίου για μία σειρά από γεγονότα της περιόδου 2015-16 - ήταν κυρίως -αλλά όχι μόνον- γερμανικές εφημερίδες διαφορετικών τάσεων, ενώ από τις χίλιες πεντακόσιες γελοιογραφίες που έχουν μελετηθεί, δημοσιεύονται εδώ εκατόν πενήντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου