Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Του Ευάγγελου Αυδίκου *, Ο πυριφλεγέθων Αύγουστος, EFSYN, 16.1.18


Στην απέναντι πλευρά η αντιπολίτευση, με διαφοροποιήσεις, ετοιμάζεται για εκλογές. Ισως είναι η τελευταία της ελπίδα να δικαιωθεί η επαναλαμβανόμενη πρόβλεψη όλα αυτά τα χρόνια πως οσονούπω επίκεινται εκλογές. Είναι βέβαιη πως η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να προκηρύξει εκλογές. Συναρτούν το μέγεθος της ήττας με την απόσταση που θα υπάρχει από τον Αύγουστο.
Ασκήσεις τακτικής και προσδοκίες του πολιτικού κόσμου. Θεμιτές καθ’ όλα οι επιδιώξεις. Ετσι κι αλλιώς ο Αύγουστος είναι πυριφλεγέθων. Είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά, ο μήνας αυτός θα ανεβάσει στα ύψη την πολιτική και κοινωνική θερμοκρασία. Τα κόμματα θα ανεβάζουν τους τόνους κι όλοι θα επεξεργάζονται σχέδια για τη στροφή. Θα είναι όμως μια έξοδος που θα αυξήσει τη θερμοκρασία αλλά θα εκπέμψει το φως μιας καλύτερης προοπτικής για τον χειμαζόμενο λαό;
Η κυβέρνηση είναι απόλυτη στις προβλέψεις -αλλά και τις προσδοκίες της- πως η στροφή του Αυγούστου θα είναι κεντρομόλος. Δύσκολη στροφή. Επώδυνο εγχείρημα, που θα κρατήσει όμως τη χώρα σε πορεία επικείμενης ευθείας. Είναι πεπεισμένη πως θα απαλλαγεί ο τόπος από τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο, γεγονός που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για σχεδιασμό, που θα αλλάξει το κλίμα.
Οι αντιπολιτευόμενοι συμφωνούν ότι υπάρχει αυτή η επικίνδυνη στροφή του Αυγούστου. Η διαφοροποίησή τους βρίσκεται στην εκτίμηση πως η στροφή είναι κεντρόφυγη. Ηγουν, η στροφή έχει κλίση εξωστρεφή που δεν θα επιτρέψει στη χώρα να μπει στην ευθεία μιας ουσιαστικής μεταμνημονιακής εποχής. Αντίθετα, θα βγει έξω από τη στροφή συνεχίζοντας τον δρόμο των οικονομικών εξαρτήσεων και των αδιεξόδων.
Οπως και να ’χει, ο Αύγουστος είναι μια κρίσιμη στροφή για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες. Πέρα από τις επιμέρους θεμιτές τακτικές, τις διαφορετικές εκτιμήσεις, ένα είναι βέβαιο. Οι πολίτες δεν πρέπει να εισέλθουν στη μετα-αυγουστιάτικη περίοδο καθημαγμένοι. Εξαντλημένοι και απογοητευμένοι. Να μην επιλέξουν, όποτε γίνουν οι εκλογές, με κριτήριο το αίσθημα της εκδίκησης.
Να μην οδηγηθούμε στις κάλπες με οργή αλλά με περίσκεψη για το μέλλον. Τότε, είναι βέβαιο πως η απόφασή τους θα είναι πρωτίστως πολιτική. Θα έχουν στο μυαλό τους το καλό της χώρας. Αλλά η δημιουργία αυτού του κλίματος είναι υπόθεση και της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης. Ιδωμεν.
* καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου